Jaguar TCC - Király Hajszalon

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Jaguar TCC

Fodrászat
 
Jaguar TC-vel (ThermoCut-System) a hajvágás teljesen új értelmet nyer.

 A ?TC? azt jelenti, hogy az olló éle melegítve van. A vágással a hajvégeket lezárja így a természetes proteinek, valamint a hajnak életet adó nedvesség a hajszálban marad. Ezzel elősegíti a haj természetes regenerálódását.A hagyományos hajvágással a hajvégek lezáratlanok maradnak. Ha az így vágott hajat nem óvjuk a környezeti ártalmaktól, akkor a haj elveszti fényét, erejét és szépségét. A Jaguar TC minden típusú és hosszúságú haj vágásához alkalmazható. Optimális eredményt lehet elérni akár vastag, normál, vagy vékony szálú; rövid vagy hosszú hajról legyen szó. A számítógép-vezérelt hőfokszabályozás biztosítja, hogy az olló élei mindig pontosan a beállított hőfokon maradjanak. A TC-vágás lezárja a hajvégeket és a haj nem töredezik tovább. A rendszeresen Jaguar TC melegollóval vágott haj teljesen egészséges és ép lesz. Minden haj természeténél fogva egészséges. De az UV sugárzás, levegőszennyeződések, hőmérséklet ingadozások és különböző kezelések a haj szerkezetét megtámadhatják. A haj elveszíti az erejét, fénytelen és törékeny lesz. Tudósok bebizonyították, hogy a normális hajvágáskor a hajszálvégek nyitottak maradnak és elveszítik lényeges természetes anyagaikat. A Jaguar, a vezető ollóspecialista erre fejlesztette ki a Jaguar TC (ThermoCut), vagyis melegollós rendszert, amivel a hajat különlegesen kímélő módon lehet levágni.

 Karl Bergrath


Kölni Kézműves Kamara rendelt és felesketett szakértőjének szakvéleménye a Jaguar TC (ThermoCut) hajvágómódszerről, aminek következtében a hajvégek a vágást követően lezáródnak.

 
 "A haj alapvetően három rétegből áll: a Cuticula (amorf keratin), a Cortex (kéreg) és a Medula (üreges állomány). Legutóbbi nem mutatható ki minden hajban. Magát a Cortexet három különböző híd tartja. Megkülönböztetjük a Pepton- vagy sóhidat, a függőleges hidrogénhidat és végül a kén- vagy disulfidhidat. Ezek a hidak gondoskodnak arról, hogy a haj nyújtható maradjon. A haj nyújthatósága mindenekelőtt a kénhíddal van összefüggésben. Ahhoz, hogy kb. egy 30 cm hosszú haj egy kicsit több mint 32 %-kal megnyúljon, kb. 14 milliárd hídra van szükség.


 
 
 
 


Minden egyes vegyi kezelés alkalmával ezek a hidak elroncsolódnak. A Hirsch professor alkotta terhelés-nyújtás vagy becslésmódszerben a nyújthatóság megmutatja, hogy a hajnak hány hídja van és hogy vegyi kezelés miatt hány roncsolódott el. A tévhittel ellentétben a haj vastagsága ebben nem játszik döntő szerepet, mégis a szakirodalomban erről gyakran olvashatunk.

Ha a fodrászok a vegyi kezeléseket nem szakszerűen hajtják végre, akkor a kénhidak szükségtelenül roncsolódnak, ezzel egyidejűleg a frizura tartóssága is csökken. A kúrákkal pedig, akármilyet is alkalmazzunk, csak kozmetikai célokat lehet elérni. Viszont a haj nyújthatóságát, a kénhidak leépítését nem lehet kúrákkal regenerálni, hanem csak átmeneti hatást lehet velük elérni.

 
 
 
 
 


A tudomány mai állása szerint, a haj nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmaz, ezenkívül úgynevezett genetikai állományt, ami a sejtek belsejében és a haj mitokondriumaiban marad. Mint ahogy minden ember más-más individuum, úgy a nyomelemek, ásványi anyagok, a sejtek genetikai állománya is minden embernél más. Amennyiben ezek egyensúlya megbomlik, úgy az súlyos betegséghez vezet.

A külvilág nedvességtartalma rövid időn belül kimutatható a hajban, különösen akkor, ha a hajvéget levágták és így az nyitott maradt. Egy ki érdekesség: mai modern világunkban a meteorológiai intézetek a levegő nedvességtartalmát női hajjal mérik. De nem csak nedvesség, hanem gázok, sőt még fertőzések is bejuthatnak a hajba.

A kocsonyás alapállomány különleges jelentőséggel bír a haj számára. Szorosan összeköti a Cuticula-gyűrűket, és egyidejűleg szigeteli a hajat a sérülésekkel szemben. Bizonyítékként szolgálnak erre az elektromikroszkópikus felvételek a Cuticuláról.

 

Ezt a réteget, ami különösen gazdag cisztinben, minden egyes nap vegyi anyagok, mindenekelőtt alkáliák, bizonyos koncentrációjú savak és szénhidrogének roncsolják. Ezáltal pedig ez a kocsonyás alapállomány sprőd, kemény és gázáteresztő lesz. Vastagsága 30-80 Angström (100 milliomod centiméter). Külső hatások következtében, különösen a levágott hajvégeknél a kocsonyás alapállomány kiszárad, így a szigetelés is megszűnik.

Sok ügyfél azt panaszolja, hogy nem nő a haja. Azt állítják, hogy a hajuk évek óta nem lett hosszabb. Mi történt? A haj kiszáradás miatt milliméterenként lökődik le a vállra.

Vagy éppen azzal fordulnak a fodrászhoz, hogy hajuk nem fényes, tapintása szálkás és érdes. Mi történt? A kocsonyás alapállomány vegyi kezelések hatására veszített jelentőségéből, ami a behatoló levegő és gáz hatására kiszárad, nem tudja megtartani a max. hét gyűrűt, amik szorosan a haj körül vannak, a gyűrűk külső felületei pedig fokozatosan felszálkásodnak.

Harmadik lehetőség, hogy az emberek arról panaszkodnak, hogy a hajvégek kiszálkásodnak, és hogy törik a hajuk. Ez is a kocsonyás alapállomány degenerációjából következik.

 

Jaguar TC melegolló  használata után

Amennyiben a hajvégeket ezzel az új módszerrel lezárják, a kocsonyás alapállomány enyvszerű marad és így a haj egészségével kapcsolatos  funkcióját be tudja tölteni.

Másfelől a haj fényesebb, csillogóbb, a Cuticula gyűrűk feszesebben fekszenek. Ezzel a módszerrel a hajvégek szigetelése megtörténik, környezeti befolyások már nem tudják károsítani. A hajban lévő hidakra negatív hatással lévő atomi oxigén, vagy ózon okozta esetleges leépülés lehetősége ki van zárva. Ezzel egyidejűleg a haj rugalmassága megnövekszik, a frizura tartósabb lesz, ez bizonyítható a terhelés-nyújtás eljárással is.

Ezeket a haj pozitív változásaival kapcsolatos vizsgálatokat a becslés (bonitálás) módszer terhelés-nyújtás eljárással és rasztermikroszkópikus felvételekkel végzetem, melyek a hajvégek lezárását egyértelműen mutatják. Megdöbbentő a melegolló azon hatása, amikor a levágott hajvégek felismerhetően teljes hosszússágukban le vannak zárva.

8-10 európai hajat vizsgáltam egyszer prima- majd szekunda-hajként, és a felvételeken nagyon pontosan és egyértelműen látszik a levágott hajvégek lezárása; szembetűnő különbség mutatkozik a hagyományos módszerrel levágott hajjal összevetve: azon sérülések voltak. A tesztet tovább folytattam: a vizsgált hajakat tízszer megmostam, részben levegőn, részben hajszárítóval megszárítottam, hogy bebizonyítsam, a lezárás nem alkalmi dolog: hosszú ideig fennáll. Ezt igazolják a felvételek, amiket mellékeltem is.

A hajvágás ezen technikája a fodrász számára esélyt biztosít arra, hogy a sok roncsoló folyamatot követően valami lényegesen pozitív dolgot tegyen a haj szerkezetével.

Ezen szakvéleményt az esküm és a legjobb tudásom szerint végeztem, a rasztermikroszkópikus felvételek jelenlétemnél készültek, vizsgálatukat én végeztem, a hajnyújtást szintén, ahogyan a haj további kezeléseit is én végeztem."


Karl Bergrath, a Kölni Kézműves Kamara rendelt és felesketett szakértője

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz